2015. 06. 29.

Sok-sok színező

Javában tart még a nyár!
Jó időtöltés és hasznos is a gyerekek számára, ha színeznek.
Összegyűjtöttem több olyan oldalt, ahol keresgélhettek.
http://krokotak.com/2012/11/summer-coloring-pages/


Figyelemfejlesztő feladatlap színezéssel:
http://kidsactivitiesblog.com/51740/seek-and-finds
 
Sportos színező:
http://www.escuelaenlanube.com/dibujos-de-deportes-para-colorear/

Tavaszi színező:
http://www.momjunction.com/articles/spring-coloring-pages-your-toddler-will-love-to-color_0095249/

Francia, Svájci, Olasz, Német és még több népviseleti színező, öltöztető:
http://qisforquilter.com/2012/11/children-of-other-lands-1954-france-switzerland-italy-germany/
http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/09/szinezo-es-oltozteto-nepviseletek.html  
http://www.activityvillage.co.uk/russia-colouring-pages

Állatos színezők:
http://supersimplelearning.com/downloads/crafts/headbands-jungle-animals.pdf
+ a dal hozzá:
https://www.youtube.com/watch?v=GoSq-yZcJ-4
Oviban eljátszható!
http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2014/03/katica-dal-es-szinezo.html 

http://www.activityvillage.co.uk/australian-animal-colouring-pages
http://www.raisingourkids.com/coloring-pages/animal/farm/#.VAqDWrfsddA.facebook

 
Virágos színező:
http://www.activityvillage.co.uk/colour-pop-colouring-pages

Autók és pónik:
http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/11/kifestok.html
http://www.1plus1plus1equals1.com/JustColor.html 
http://www.itsybitsyfun.com/car-coloring-pages.html

Őszi színező:
http://www.escuelaenlanube.com/llega-el-otono-actividades-para-la-llegada-del-otono/

Téli színező:
http://www.activityvillage.co.uk/snowman-colouring-pages 

2015. 06. 15.

"Közös a világunk"?

"Elméletben mindenki tisztában van vele, hogy egyetlen világ van, s valamennyiünknek abban kell élnünk. Nincs külön világ az ép és egy másik a fogyatékos emberek számára. Közös a világunk. A mindennapokban azonban ez a gondolat gyakorta elsikkad. Szakadékok tátonganak nemcsak az ép és fogyatékos embertársak között, hanem elválasztják egymástól a különböző fogyatékosságokkal élőket is. Mi a kezdetektől fogva azon dolgozunk, hogy mindenki megérezze, ő is része a közös világnak és ő is tehet érte, hogy az valóban közös legyen.":

De Jure Alapítvány 
http://drahu.org.hu/oldalak/kozos_a_vilagunk.html


Tévhitek és tények


"A fogyatékosságok átterjedhetnek egyik gyerekről a másikra. Ha pl. egy gyerek egy fogyatékossal van együtt az óvodában, ő is visszafejlődik." 



 A fogyatékosság nem fertőző, mint a nátha. Viszont mindkét gyermek sokat segíthet a másiknak: a sérült gyermek modellálja az épet, s az ép korán megtanulja elfogadni a másságot. 

 "Legjobb nekik az intézetben, ott legalább mindenük megvan, és mégiscsak a szakemberek tudják a legjobban, hogy mit kell velük kezdeni." 

 Nem egy sérült embert kényszerít az élet intézetbe, ez azonban többnyire nem az ő szabad választása. Ki az, aki nem vágyik családra, otthonra? 

 "Ha találkozunk velük, legjobb rájuk sem nézni, nehogy azt higgyék, megbámuljuk őket."

 Ön talán szeretne olyan társadalomban élni, amelyben levegőnek nézik?

 http://drahu.org.hu/oldalak/hamis_mitoszok.html

 Sérültségre való tekintet nélkül mindenkinek joga van az emberi méltósághoz és a szabad önrendelkezéshez!

2015. 06. 10.

Fektessünk be a jövőbe…miközben megváltoztatjuk a szépség arcát!


  A „Változtassuk meg a szépség arcát” egy olyan szervezet, amely a reklámvilág felé irányul. A reklámoknak van a legerősebb hatása a világra. Ők szabják meg, ki vagy mi értékes. Termékek, szolgáltatások értékesítése céljából mindenféle embertípust megtestesítenek, viszont figyelmen kívül hagyják a fogyatékkal élők csoportját.
Ők észrevétlenek a médiában. A világ kb. 125 millió cége közül csupán 1%, aki ettől eltér. A fogyatékkal élőknek csupán 17%-a dolgozik, szemben az egészségesek 68%-ával. De hogy lehetne alkalmazni megváltozott munkaképességűeket, ha észre sem lehet őket venni?

Fontos, hogy mindenki képviselve érezze magát! Hisszük, hogy ez a kezdeményezés meg tudja változtatni az előítéleteket. A határ a csillagos ég, addig nem lankadhatunk, amíg azt nem érezzük, hogy a média azt a világot mutatja be, amiben valóban élünk.



Az elmúlt 3 év alatt a következő üzenetet juttatták el számos napilapnak illetve helyi újságnak: Hol szerepelenek a fogyatékkal élők a reklámjaikban?

 Nyomást gyakoroltak divattervezőkre és több, mint 100 cég vállalta, hogy reklámkampányukba fogyatékkal élőt is fog szerepeltetni. (Ikea, McDonalds, Old Navy…)

Ezt a számot szeretnék idén megduplázni, és arra bátorítják  a programban részt vevő cégeket, hogy termékeiken tüntessék fel a CTFOB logót, ami arra utal, fontos nekik a fogyatékkal élők integrálása.


Katie egyik kisfiával ült a gyermekorvosnál, amikor figyelmes lett egy brosúrára. 
A lázcsillapító reklámanyagát úgy készítették el, hogy azon gondosan válogatott, szebbnél-szebb fotók voltak, minden etnikumú babát, anyukát ábrázolt. Viszont egy olyan fotó sem volt benne, amely hasonlított volna az ő gyermekéhez.

Ezután átnézte az „Amerikai Baba” című újságot, hátha talál egy olyan képet, ahol valaki eltér az átlagtól. Nem talált. Szíve összeszorult, és rájött, milyen hosszú út áll még a „Változtassuk meg a szépség arcát” című kampány előtt.

A tények azt mutatják, bár nap mint nap dolgoznak a kampány hatékonyságán, ez nem elég. A legnagyobb kisebbség, a fogyatékkal élők csoportja még mindig nem látható. Nem helyes, hogy a lázcsillapító cég nem értékeli eléggé ezeket a gyerekeket, legalábbis nem annyira, hogy beletegyék őket reklámanyagukba.

Kb. 225 milliárd dollárt költenek a fogyatékkal élők évente, éppen ezért nem mindegy, hogyan válasszák ki a cégek modelljeiket.

Katie célja az, hogy minden reklámügynökségnek eljuttassanak olyan anyagokat, amelyekkel bemutatják, hogy a társadalom 20%-át kitevő csoportot érdemes bevonni reklámkampányaikba.

Katie elkötelezte magát amellett, hogy meggyőzze a döntéshozókat, milyen fontos hatással lehetnek a fogyatékkal élő emberek életére. Elkötelezte magát arra is, hogy középiskolák, főiskolák számára olyan programot dolgozzanak ki, amely a médiában közölt képek gyermekek jövőjére gyakorolt hatásával foglalkozik.

A „Változtassuk meg a szépség arcát” című kampány anyagi forrás nélkül is jelentős eredményeket tudott elérni. Képzeljük el, milyen lendületet vehet a program, ha 2500 ember 20 dollárt adományoz a fönti célokra.




Ha láthatóak vagyunk, az elfogadást, befogadást, foglalkoztatást és függetlenséget is eredményez. A legnagyobb ajándék, amit adhatunk gyerekeinknek az a szilárd alapzat és egy olyan hely, ahol ezt az alapot használva jól érezhetik magukat.

Kampány dal:

2015. 06. 08.

Magántanulói státusz és a magyar iskolarendszer

Miért alapvető emberi jog az otthonoktatás?

A szülő joga arra, hogy gyermekét nevelje és a saját értékeit adja át neki , egy úgynevezett természetes jog, ami azt jelenti, hogy mindenféle állami jog előtt áll, s mindig is fennállt. 

Egy olyan korban élünk, amikor az állam beavatkozása az egyének szabadságjogaiba megint egyre erőteljesebbé válik. Ezen intézkedések többségét a veszélyek elhárítására találták ki, de százszázalékos biztonságot természetesen nem lehet garantálni, ugyanakkor a biztonság illúziójáért egyre többet áldozunk a szabadságunkból. Így van ez az otthonoktatás esetében is: mivel az otthontanuló gyerekek teljesítménye egyértelműen jobb, mint az iskolásoké, most nekiállnak a szocializáció problémájával érvelni. 

 Mi is a helyzet a szocializációval?

  Ez a mai pedagógia egyik központi dogmája,amitől persze nem lesz igazabb az állítás. 

 A neurológia, az agykutatás és a fejlődéspszichológia tanulás-és kötődésvizsgálatai világosan mutatják, hogy a gyerekek semmiképpen sem szorulnak rá arra, hogy naponta sok-sok órát azonos életkor szerint felosztott csoportokban töltsenek. Ez történelmileg csak egy egészen rövid ideje kialakult dolog. Ellenkezőleg: az emberi kötődési ösztön arra a magatartásra állítódott be, ami a kezdetektől egészen néhány évtizeddel ezelőttig érvényben volt. A családban, a nagycsaládban, a rokonságban, a közvetlen falusi környezetben, s az ehhez hasonló életkorilag vegyes, stabil, szorosan kapcsolódó csoportokban teljesen természetes módon azoktól az emberektől  tanulnak a gyerekek,akikhez kötelékek fűzik őket. 

 Tulajdonképpen nem elvontan „tanulni” akarnak, hanem cselekedve élni.

http://www.demokratikusneveles.hu/index.php/demokratikus-neveles/otthoni-neveles/159-dagmar-neubronner-interju

Mi az otthonoktatás?

A világon az otthonoktatás egyre terjed. Az Egyesült Államokban mintegy  2 millióra becsülik az otthon tanított gyerekek számát és évi 15-20%-os gyarapodással számolnak.

Magyarországon az otthonoktatás magántanulói státusz keretén belül lehet megvalósítani, iskolalátogatás alóli teljes vagy részleges felmentést kérve. (2011.)

 http://www.otthonoktatas.info/otthonoktatas_bevezeto

   Ha „otthon” szeretnénk oktatni gyermekeinket, akkor döntésünkkor fontos szempont az iskola hozzáállása a magántanulósághoz. Választhatunk olyan iskolát, ami már „járt út”, ahol maga az egész tantestület pozitívan áll a szülői oktatáshoz,  tapasztalatuk van benne és segítőkészek. (Ekkor is hasznos lehet az iskola előzetes megismerése, mik a követelmények, szokások...)

    Ha a környékünkön szeretnénk iskolát találni, akkor több mindent figyelembe kell vennünk.
Az Igazgatóval folytatott beszélgetésünk döntő, hisz az ő hatásköre az engedélyezés. Jó tisztában lenni azzal, hogy gyermekünknek joga van előrehozott vizsgaletételre (pl. már félévkor levizsgázni egy-egy tantárgy egész éves anyagából). Ha ilyet tervezünk, jó ezt is egyeztetni az Igazgatóval.    
Jó  megbizonyosodnunk, hogy az osztálytanító is elfogadó és készséges lesz-e, hisz ő lesz a kapcsolattartó és a vizsgáztató.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

-A tanítási év rendje, a tanítási, képzési idő, a tanórán kívüli foglalkozások

-Az óvodai elhelyezés, a tanulói jogviszony és a kollégiumi tagsági viszony megszűnése

-A magántanulóra, a fejlesztő felkészítést teljesítőre és a pedagógiai szakszolgáltatást igénybe vevőre vonatkozó külön rendelkezések

Olvasd el itt:
http://www.szenzorosagyerekem.hu/szenzoros-gyermek-es-az-oktatas/jogszabalyok/magantanuloi-statusz/

MAGÁNTANULÓI JOGVISZONY

http://www.mpigyor.hu/mpi/tartalom/diakjogitanacsadastanulotajekoztatasprevencio/magantulajdvaltajogvisz.htm


Tanulói Jogok Nyilatkozata

"... intelligenciát nem az határozza meg mi az, amit tudunk, vagy nem tudunk, hanem az, mit teszünk, amikor nem tudunk valamit. Azt is tudom, hogy néha egynél több lehetőségre, esetleg eltérő módokra is szükségem van arra, hogy megmutassam, sikeres voltam a tanulásban."
 http://www.demokratikusneveles.hu/index.php/cikkek/13-egyeb-szerzok/108-tan-jog-nyilatkozat


Az érzelmi és értelmi nevelés és oktatás ellentmondásai

  Mit kell tennünk annak érdekében, hogy ne gyűlöljenek, hogy ne legyenek életellenesek?
Mai szemmel úgy látom, hogy az érzelmi és értelmi fejlődés szinte mindig ellentmondásban van egymással. A tradicionális iskolákban az érzelmi fejlődést valójában elhanyagolják, másodlagosnak tekintik, vagy elintézhetőnek tartják verbális felvilágosítással, kioktatással.
 "Annyi minden van, amit érdemes tudni. Én úgy találtam, hogy a legfontosabb, hogy a gyerekek kövessék azt, amire képesek."

 http://www.demokratikusneveles.hu/index.php/demokratikus-neveles/tanitas-etika/205-foti-erzelmi-es-ertelmi

Fóti Péter: Poroszos-e a mai magyar iskolarendszer?
Egy nagyon jó írás, olvassátok el!

 http://www.demokratikusneveles.hu/index.php/cikkek/23-foti-peter/128-foti-poroszos-iskolarendszer